Tuesday, June 7, 2016

CETINA I CETINJE

        
Cetinje
 
        Sve što znaju kazati o imenu CETINJA jeste za je grad dobio ime po rijeci CETINI koja je tu negdje izvirala, ponirala i nestala oko 17. vijeka. Rijeka CETINA i gradić istog imena postoje i u Dalmaciji, ali etimolozi ne znaju ni šta imena znače, ni iz čijeg jezika potiču.
 
Izvor rijeke Cetine u Dalmaciji.
 
         Kako u jednom narodu može postojati lokalna riječ, a značenje te rijeci lokalni ljudi ne znaju? Eto može i to iz ovog razloga: prvo je bio originalni domaći narod, mještani domorodci i oni su u svom maternjem imali riječi CETINA i CETINJE. Onda u nekom vremenu dođe tu novi narod i potčini domorodce pod svoju vlast. Domorodački narod vremenom se prilagođava došljacima i asimiluje se u došljake primajući njihov jezik i njihove običaje, ali isto tako i došljaci suživotom sa domorodcima vremenom prihvataju neke njihove riječi i običaje. Nakon nekoliko vijekova suživota ni potomci bivših domorodca ni potomci bivših osvajača nisu ono što su im preci bili, već sad i bivši domorodci i bivši došljaci imaju isti jezik i iste običaje. Tako je stvoren novi narod.
 
         Od pređašnjeg domorodačkog jezika ostane mnoštvo riječi čije je originalno značenje zaboravljeno, ali riječi ostanu u jezičkoj upotrebi. To se naročito očituje u toponimima kao imenima geografskih pojmova. Takav je slučaj i sa imenima CETINA i CETINJE.
 
         Iz čijeg domorodačkog jezika potiču toponimi CETINA i CETINJE? Potiču iz keltskog jezika:
 
    a) keltsko (velško) CETYN = CIJEV, LULA (1),
    b) keltsko (velško) CETHIN = MRAČAN, TAMAN, STRŠAN (2)
 
Nekadašnja rijeka CETINA kod CETINJA bila je PONORNICA, dakle je nestajala u PONORU koji je kao CIJEV. Pogledajmo izvor CETINE u DALMACIJI: ona izvire iz CIJEVI. Njen izvor je dubinom MRAČAN, TAMAN, STRAŠAN.
 
         I ovo je jedan dokaz da su prije dolaska Slovena na Balkanu živjeli KELTI CIMBRI, koji su u starini bili isto što i TRAČANI, isto sto i PEONCI, isto što i BRIGI. Dolazili su Rimljani pa se sve romaniziralo, dolazili GOTI (SKITI) i utapali se domorodce uz ostavljanje svog jezičko-kulturnog traga, a onda je u par vijekova došlo desetine hiljada ratnika SLOVENA.
 
        Ko su SLOVENI? To su uglavnom skitizirani KELTI i keltizirani SKITI, sarmatizirani KELTI i keltizirani SARMATI.
 
         U jezičkim korijenima jednog jezika kriju se mnogi istorijski korijeni jednog naroda.
................................
         (1) Ellis Jones, A new pocket dictionary of the Welsh and English languages: Geiriadur llogell cymreig a seisonig; Cearnarfor, Cyhoeddwid Gan William Potter & Co, 1840, p. 51.
         (2) Ib.


No comments: