Friday, May 27, 2016

KAS

 
        Konj može da se kreće korakom, kasom i galopom. Kad ne ide korakom, već lagano trči, kažemo da ide KASOM: keltsko (gaelik) CAS znači ŽURAN, BRZ, ali znači i UVRNT, VIJENAC (1).

 
        E, sad pitanje: kakve veze ima KAS, tj. ŽURBA i BRZINA sa UVRNUT i VIJENAC? Veza je u tome što pri KASU noge konja idu unakrst: prednja desna ide sa zadnjom lijevom, a prednja lijeva ide sa zadnjom desnom nogom, te tako pravci nogu grade X (tim pravcima sve se UVRĆE i plete se VIJENAC).
 
        Po svim prilikama Sunčev konj kod Kelta zvan je SJAJNI KAS ili keltski CAS, CASSIO.
 
        Mnogo je današnjih srbskih riječi poteklo iz jezika Kelta, jer su Kelti bili Cimbri, tj. Simbri, odnosno Srbi. Medjutim, tvorcima lažne istorije, Rimokatoličkoj crkvi, zvaničnoj svetosavskoj grkoortodoksnoj SPC i njenim umnim i duhovnim slijepcima to ne odgovara, te svim silama guraju Srbe u Slovene. Zašto? Zato što su u odnosu na istorijsku starost Cimbra, Sloveni kao narod totalno sporedni i osporava se Srbima domorodačko pravo na Balkanu.
 
        Cimbre (Cimerijane) spominje Homer, o njima pise Herodotus i pominje ih biblijski Stari Zavjet kao Zimre, a Sloveni se spominju tek od 6. vijeka.
................................
(1) Rev. Dr Norman Macleod, A Dictionary of The Gaelic Language in two parts, Glasgow and London, W. R. M’Phun & Son, 1866, pg. 66.

No comments: