Monday, May 9, 2016

JALAK

 
         U mojoj Viduši postoji toponim JALDOVIŠĆE. U tom JALDOVIŠĆU ima izvor i od izvora jažvom teče voda ka JALAKU, koji se od svih prošlih nabujalih voda usjekao između obala oko pet metara u dubinu.
 
        Učeni smo da riječ JALAK potiče iz turskog jezika, baš kao što to i Skok tvrdi: 
 
         "jàlak m (Vuk, genitiv nepoznat) 'sinonimi: jarak, jaruga'. Toponim (Srbija). Turcizam (tur. yalak 'korito') iz terminologije za teren." (1)
 
Genitiv od JALAK Skoku je nepoznat, a od malog do velikog Vidušani su oduvijek to znali: JALAKA, IZ JALAKA, OD JALAKA.
 
A vo JALOVAC? A ovca JALOVICA? Neuzorana i neposijana njiva ostala je JALOVA. Da i to nije iz turskog? Naravno da nije! To su drevne riječi srbskog jezika.
 
         Evo odakle potiče riječ JALAK: sanskritsko JALA ( जल ) znači VODA. JALDOVIŠĆE je mjesto na kojem ima JALA, tj. VODA. Put JALIN je JALAK, tj. jaz, korito. I kako to može biti turcizam?
        Pogledajmo riječ JALA: JA-LA. Korijen je JA i na srbskom znači JESAM, BIVAM, POSTOJIM, dok sanskritsko JA znači NAPRAVLJEN, ROĐEN. Ono -LA je nastavak za tvrobu ženskih oblika kao i u riječima "bijela, mala, pala."
 
JALA je voda, a voda je stvorena na samom početku stvaranja svijeta:
 
         "U početku stvori Bog nebo i zemlju. A zemlja bješe bez obličja i pusta, i bieše tama nad bezdanom; i duh Božji dizaše se nad vodom." (Stvaranje, 1, 1-2)
 
Voda je JALA. JA znači NAPRAVLJENA, ROĐENA. JALA je prva napravljena, tj. stvorena i ona je ženski princip, majka. Duh Božiji je muški princip (otac) i on se dizao nad vodom. Pošto su tu oba stvaralacka principa, krenulo je stvaranje, tj. rađanje svjetlosti, trave, drveća...
 
         Sanskritsko JALA znači još i FRIGIDNA žena, a to je žena koja u seksu nema VATRENE STRASTI, već je HLADNA ko tuš. I gle ovo: kad se kokoš raskvoca sa nagonom da izleže piliće, ako to nije bilo vrijeme za leženje pilića, tu kokoš žene su držale u HLADNOJ vodi da se UPALJENO tijelo OHLADI.
 
         Kako objasniti značenje riječi JALOV, JALOVIT, JALOVA, JALOVINA? Sve to znači PREVIŠE VODE, RAZVODNJENO, RIJETKO, HLADNO, NERODNO, a vuče porijeklo od sanskritskog JA-LAVA. Sanskritsko LAVA znači PRAVLJENJA GUBITAK, ROĐENJA GUBITAK, a JALAVAT znači MNOŠTVO VODE.

No comments: