Monday, April 18, 2016

RAZUM I ZNANJE, A NE VOLOVSKA BUKA I RIKA

        Govore da je pod ruskim krstom polumjesec, pa u neznanju šta bi to moglo biti govore da je to islam. Godinama govorim, ali džaba! Džaaaaba! Samo 5% današnjih  traži znanje! A ostali? Ostali su obične volusine koji buču i riču svoja religijska ubjeđenja.
        Heeeeej, nije to polumjesec već južna strana neba, maksimalna godišnja Sunčeva tačka južnog neba, južno Sunčevo vrijeme. Dakle niti je polumjesec niti je islam, već prvi zimski solsticij sa prvim danom zime. To je prehrišćanski praznični dan rođenja Nepobjedivog Mladog Sunca (kod Srba Malog Boga Božića Svarožića, a primanjem hrišćanstva postao je i dan rođenja Sunca Pravde Isusa Hrista).  na slici je krst na "polumjesecu" iz Manastira Sv. Katarine na Sinaju. Spomenik je iz VI vijeka kad islam uopšte nije postojao!

Figurina japanske Jomon kulture.
 
        Na figurini japanske Jomon kulture pupak Nebeske Majke predstavljen je kao zimski solsticij (krajnja južna Sunčeva tačka na nebeskoj sohi čiji je vrh u polukružnom obliku plumjeseca). Pupak je vrpca rođenja, ovdje simbol Sunčevog rođenja na zimski solsticij. To je dan kad se rađa novi vremenski ciklus, rađa se mlado Sunce koje počinje da raste prema proljeću i ljetu. Od te tačke na pupku vodu uže vremena do usta koja su simbola ljetnog solsticija. Jedno oko je proljeće (zelena boja), drugo je ljeto (crvena boja), a obrve su kao vrh Božijeg žezla. Desna dojka je proljetni ekvinocije na nebeskom ekvatoru, a lijeva je jesenji ekvinocij. Po univerzalnim simbolima ova figurina ne može biti starija od 2000. g. st. ere.
 
Pečat Ričarda I (Lavlje srce).
 
        Na pečatu Ričarda I  u lijevoj ruci je Sunčevo drvo života na Zemlji sa četiri godišnja doba (na sredini stabla su proljetni i jesenji solsticij).  Desno od glave je Sunce proljeća na svom proljetnom prestolu, a lijevo Sunce na svom ljetnom prestolu. Nad glavom je glavom je ljetni solsticij sa prvim danom ljeta kad je Sunce u svojoj najvećoj snazi.
 
           Vizantijski novac sa danom zimskog solsticija (Božić) i godišnjim dobima.
 
        Rimski, a poslije i vizantijski carevi, bili su tajni sljedbenici kulta Mitre. Na ovom novčiću kružicima su predstavljeni ekvinociji (prvi dan proljeca i jeseni - plavi krugovi), solsticiji (prvi dan zime i ljeta - crveno-plavi krugovi) i četiri godišnja doba.

 

No comments: