Tuesday, December 22, 2015

SVANU BELI DAN


         U engleskom jeziku SWAN je LABUD i da se ne zamaramo glupostima zapadnih "etimologa" i nashi domacih lupetala o etimoloskom porijeklu rijeci SWAN, evo tri najjasnija primjera:
 
1. engleski: SWAN,...
2. holandski: ZWAAN,
3. islandski; SVANUR,
4. norveški; SVANE,
5. danski: SVANE,
6. švedski: SVAN
7. baskijski: BELTXARGA
 
I evo svakome jasno: SVANUTI = SVANUĆE = SVJETLOST = BJELINA (baskijsko BELTXARGA):
 
         "Kad ujutro beli dan osvanu,
         momče leži, ni glavu ne diže,
         a devojče sitan vezak veze..."
                     (Poslenička lir. nar. pjesma)
 
BELI DAN SVANE!
SVANUĆE
SVANUTI
SVANE
SVAN
VAN
 
         BEL (BIJEL, BIL) = SVET.
         SVETOVID = SVANTOVID (korijen je SVAN-).
 
         Sanskritsko LAVANNA je SO. SO je BIJELA kao i LABUD. Da sanskritski korijen LAV- potiče od starijeg LAB- i da je to nekad u presanskritskom vremenu bio korijen riječi LABUD upravo svjedoči sanskritsko LAVANNA, jer osim što znači SO znači i GRACIOZNOST, LJEPOTA, SJAJ, ŠARM. Sve su to epiteti koji opisuju LABUDA.
 
         U sanskritu SVAN je PJESMA. U sanskritskom SVAN neki nalaze etimološki korijen engleskoj riječi SWAN. Ali labudovi nisu pjevači, zar ne? To je samo simbolika riječi SVAN.
Sanskritsko SVAN je PJESMA jer Sunce iz noćne tame izlazi VAN u SVANUĆE i to je radost, ti je PJESMA. SVAN je SVANUTO BIJELO SUNCE SVANUĆA.
 
VAN
SVAN
SVANE
SVANUTI
SVANUCE
 
         SWAN (en.) je LABUD. Riječ LABUD je od korijena LAB- i to još od starobiblijskih vremena znači BIJEL. Dokaz tome je starobiblijsko ime LABAN. Od korijena LAB- potiče i ime države LIBAN.
 
         Englesko LABEL (BIJELI ZNAK, ETIKETA) vuče porijeklo od starofrancuskog LABEL. Od starofrancuskog LABBA metatezom je postalo latinsko ALB i to je duga bijela sveštenička košulja, a samo ALB znači BIJEL. Francuzi su stari istorijski FRIZI, tj. BRIGI sa Balkana.
 
         Staronjemačko ALBIZ i staroenglesko ELFET znače LABUD, bukvalno BIJELA PTICA.

No comments: