Sunday, December 6, 2015

BALKON I BALKAN

 
        Svi znamo sta je BALKON: to istureni dio kuće koji je samo jednom svojom stranom vezan za kuću. BALKON je kao POLUOSTRVO, jer je i ono sa tri strane opkoljeno vodom i samo je jednom svojom stranom vezano za kopno.
 
        Govore da je riječ BALKON potekla početkom 17. vijeka od italijanskog BALCONE i petpostavljaju da potiče iz njemačkog (longobardskog) *BALKO, što znači SLJEME, GREBEN

        BALKON I BALKAN istog su korijena: BALK- (BALC-). Nama su dresirali razum da je riječ BALKAN turskog porijekla i uvjerili nas da to znači ŠUMOVITA PLANINA. To je laž, to je podvala, to je prevara, to je zaglupljivanje naroda.
 
        Pogledajmo ovaj citat:
 
„BALC, bailc, s. A balk; a boundary; a ridge of earth between two furrows: also the crusty surface of the earth occsaioned by long heat. W. balc. Swed. balc, a partition.“ (Robert Archibald Armstrong, A Gaelic Dictionary: In Two Parts I. Guelic and English. - II. English and Gaelic, London, 1825, str. 47)
 
BALC (BALK) je GRANIČNA ZONA, GREBEN između dvije kotline. To je planina BALKAN u Bugarskoj). BALKAN je isturen napolje kao i BALKON, te je samo jednim dijelom vezan za kopno kao glavnu cjelinu. Kao takav je POLUOSTRVO između voda. BALKAN je keltska riječ, riječ iz jedne od dvije grupe keltskih jezika pod zajedničkim imenom “gaelik jezici (gaelic language)“.
BALKAN je riječ keltskog, a ne turskog jezika (Drevni Kelti su Srbi, odnosno drevni Srbi su Kelti).

No comments: