Saturday, October 10, 2015

BOG, REČ I STVARANJE SVIJETA


         Biblija kaže: “Bog je oganj koji spaljuje.” (5. Moj. 4, 24) Bog je Og (Oganj) i najstarije ime Boga je Og.  Vremenom je prevladalo vjerovanje da Bog, osim života i uslova za život, ljudima dodjeljuje i bogatstvo (bhaga, sanskrit) i to je druga priča. Poslije su to proširili na ljudske staleške  privilegije te su ozvaničili da Bog i carstva  carevima dodjeljuje. I pored svega toga iz crkve stalno pričaju da je sirotinja Bogu najdraža. Da li tu prepoznajemo licemjerenu podvali bogatih, jer po logici stvari najbogatiji su najdraži Bogu, pa im Bog  daje bogatstvo. Kad jednom naopaka misao izađe u svijet, laž kraja nema nema, već se grana i množi.
 
        Da li riječ Bog ima veze sa bogatstvom? Zaista nema, a pokazaćemo i zašto nema i pokazaćemo da je ta tvrdnja velika demagogija bogatih ljudi crkve i vladara.
Srbskoj riječi Bog teološki više odgovara sanskritsko bhoga, što znači osjećanje jer su sva ljudska osjećanja ljubavi, milosti, dobrote, radost (pa i tuge) duhovne vrednote od Boga date čovjeku. Zlo i mržnja ne dolaze od oga. Mala djeca ne znaju ni za mržnju, ni za zlo, nego to uče odrastajući.
Ima li savjest veze sa bogatstvom? Nema, već što bogatiji, sve manje savjesti, sve manje ljubavi, sve manje milosti, manje dobrote, manje radosti (pa i tuge manje), jer bogatstvo ubija sva od Boga data osjećanja. I kako Boga možemo da poistovijeti sa bogatstvom? Nikako, jer je bogatstvo suprotnost Bogu.
 
 
       Og je oganj, oganj je vatra, vatra je svjetlost i toplota. Og je oganj, Sunce je oganj, Sunce daje svjetlost i toplotu stvarajući i održavajući život svjetlosću i toplotom. Sunce je vidljiva manifestacija nevidljivog Boga, a pošto je Sunce og (oganj) i Bog je og, tj. oganj i Biblija to jasno svjedoči.
Kako djeluje oganj obične vatre? Djeluje isijavanjem, zračenjem svjetlosti i toplote. Kako djeluje Sunčev oganj? Sunce takođe djeluje isijavanjem ili zračenjem (radijacijom) fizičke svjetlosti i toplote. Kako djeluje Božji oganj? I Božji oganj djeluje zračenjem svjetlosti i toplote, umne i duhovne svjetlosti i toplote.
 
 
        Zračenja su  talasi, frekvencije. Šta su frekvencije elektromagnetnih talasa? To su tokovi i struje  od izvora prema prijemnicima. I ljudski mozak radi na elektromagnetne talase i sav svijet, sve vidljivo i nevidljivo u svojoj suštini sastoji se samo od različitih vrsta elektromagnetnih talasa i sve je što postoji, postoji samo kao vrsta elektromagnetnih talasa.
 
        Pošto svaki elektromagnetni talas mora imati svoj izvor, tako i sav vasioni svijet ima svoj izvor i to je Bog. Svako zračenje od izvora ka prijemniku je tok zračenja, struja zračenja. Sanskritsko bogha znači tok, struja. Zato je Bog sveprisutan svugdje i svagda, jer sva kretanja, počev od elementarnih čestica, svi tokovi, sve struje u vascijelom kosmosu samo su djelotvorne  pokretačke Božije sile. Gdje god je tok, struja, tu je kretanje i tu je vrijeme i sve je to u Bogu Ognju, a kakva je suština Boga Ognja, to je metafizičko i nama nedokučivo razumijevanje.
 
        Tok, protok, struja vode je reka. Korijen riječi reka je rek i od rek nastalo je reč:
 
        "U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč. Ona beše u početku u Boga. Sve je kroz Nju postalo, i bez Nje ništa nije postalo što je postalo. U Njoj beše život, i život beše videlo ljudima. I Videlo se svetli u tami, i tama Ga ne obuze." (Jn. 1, 1-5)
 
        Šta je reč? Reč (logos, grčki) je osnovna jedinica jezika, glas ili skup glasova koji imaju puno značenje. Reč je tok, zvučni talas skup vazdušne struje i kretanja glasovnih organa sa tri amplitude: r-e-k (r-e-č).
 
        Reč je u početku bila u Boga i Bog bješe Reč. Kroz Reč je stvoren svijet:
 
        "I reče Bog: Neka bude svetlost. I bi svetlost." (Stvaranje, 1, 3)
 
        Pošto je reč tok, struja, talas, dakle je svijet stvoren talasima frekvencijom reči kroz govor Boga Reči. Jevanđelista Jovan kaže da je Bog Reč ujedno i Svjetlost, a Svjetlost je rođena zračenjem (radijacijom) od Oca Ognja (Boga). Svjetlost sine i svjetlost je Sin rođen (nije stvoren) od Boga Oca Ognja.
 
        Sanskritsko bhoga znači tok, struja, talasanje, frekvencija. I Reč i Svjetlost su tok, struja, talasanje, frekvencija.

Životna ritmična frekvencija srca: srce "bije".
 
        Dakle, ime Bog nije od sanskritskog  bhaga, što znači bogatstvo, nego od sanskritskog bogha što znači tok, struja, isijavanje, zračenje (radijacija). Ono B ispred Og ima potvrdno značenje bit, bitak. Bit je bitakživotsuština, biće, a korijen svemu je srbska riječ og od koje je izvedena riječ oganj: "Bog je Oganj...!"

No comments: