Friday, August 7, 2015

POLITIČKO VAZALSTVO UJEDNO JE I DUHOVNO-KULTURNO VAZALSTVO

Glagoljica i ćirilica i brojna vrijednost slova (klikni na sliku radi uvećanja).
 
Grčki alfabet i brojna vrijednost slova.

         U crkvenoslovenskoj srbskoj ćirilićnoj azbuci slovo Б nema brojnu vrijednost 2, koja mu po redoslijedu pripada, nego tu vrijednost ima treće slovo srbske crkvene azbuke: ćirilićno slovo В, dok je u glagoljici slovo Б sa svojom pravom brojčanom vrijednošću: 2.
         Zašto je to tako? Zašto drugo po redu slovo srbske azbuke nema brojčanu vrijednost 2, nego je preskočeno na treće slovo? Zato jer su srednjevijekovni svjetovni i crkve...ni srbski vladari od početka bili politički i crkveni vazali Vizantije i kao takvi morali su biti i njihovi duhovni i intelektualni vazali i prihvatiti vizantijsko-grčka pravila čak i u srbskom pismu.
         I danas neki traže da se ćirilića zove srbica, jer je, kažu, to originalno srbsko Pismo, a vidimo u vinčanskom pismu, vidimo u slovenskim runama i najranijim zapisima srednjeg vijeka da su ćirilićna, latinična i glagoljična slova nekad zajedno korištena u pisanju.
         Proglašenjem ćiriliće srbicom kao istorijskim pismom Srba, automatski se odričemo i vinčanskog pisma i slovenskih runa i glagoljske književnosti srednjeg vijeka, te sve to kao srbsku istorijsku kulturnu baštinu svjesno i dobrovoljno prepuštamo Hrvatima.
         I ko kaže da su Srbi pametni i da ne rade sami protiv sebe? Zar ne vidite, oči vam ne ispale, da smo u samim raljama srbskih jezuita?

No comments: