Friday, July 10, 2015

SVITAC, SVETLICA, SVET I SVETOST BOŽJA

Svitac
 
        Šta je svitac? Svitac je buba koja se u večernjim satima ljetnih noći pojavljuje na seoskim poljima, livadama i dvorištima u vrijeme koševine i zrenja žita. Svitac se zove i kresnica, krijesnica, jer na zadnjem dijelu tijela ima kres, odnosno sjaj, tj. svjetlo:
         a) svetlo (ek.),
         b) svjetlo (ijek.),
         c) svitlo (ik.)
 
        Šta je svjetlica? Svjetlica je brzi bljesak i to je drugo ime munje. Ime joj je po svjetlu:
         a) svetlica (ek.),
         b) svjetlica (ijek.)
         c) svitlica (ik.)
 
        Šta je svijet? Svijet je sve oko nas, ali svijet je i grupa ili mnoštvo ljudi:
         a) svet (ek.),
         b) svijet (ijek.),
         c) svit (ik.)
 
        Dan je bijel, punoća svjetlosti je bijela i u sebi sadrži sve boje svjetlosnog spektra. Sanskritsko "zvet (svet)" znači "bijel". Od izlaska Sunca pa preko bijelog dana do Sunčevog zalaska boja Sunca je drugačija: izjutra i uveče je crveno-žuta, odnosno žuto-crvena (plava strelica , a bijelo je u toku dana . I tako se pojavljuje širom bijelog svijeta.
        
        Šta je svetac? Svetac je sveti čovjek, stanovnik neba? Svetost je bijela Božja boja, jer i Bog i žitelji neba imaju bijelu boju: Bijeli Vid je poznat i pod imenom Sveti Vid ili Svetovid. Dakle je Bog bijel. Pogledajmo kako je Hrist izgledao kad se na Tavoru preobrazilo u svoje nebesko tijelo:
 
         "I preobrazi se pred njima, i zasja se lice Njegovo kao sunce a haljine Njegove postadoše bele kao svetlost." (Mat.17,2)
 
         U svom božanskom tijelu Hrist je bijel kao svjetlost. Pogledajmo jedno viđenje Boga u Knjizi proroka Danila gdje Danilo opisuje Boga Starijeg Od Dana (Stariji Od Vremena), a zovu ga još i Starac Dana (u stvari je to Višnji Bog).
 
         "Gledah dokle se postaviše prestoli, i starac sede, na kome beše odelo belo kao sneg, i kosa na glavi kao čista vuna, presto Mu beše kao plamen ognjeni, točkovi Mu kao oganj razgoreo." (Dan.7,9)
 
        Sunce u danu je bijelo, bijel je Svetovid, bijel je Hrist, bijel je Višnji Bog, a sve što je bijelo ujedno je i sveto, jer su riječi bijel i svet istog značenja.

No comments: