Thursday, July 2, 2015

JUNI I JUNE

      Ime mjeseca juna šta znači? Potražimo li u etimološkim rječnicima, naći ćemo ono uobičajeno "riječ potiče od latinske riječi 'bla-bla', koja vodi porijeklo od grčke riječi 'blabla-bla'..." i tako nam lažu vijekovima. Od latinskog i grčkog prepredeni Zapadnjaci (i naši  poltroni koje uče od njih) ni da zavire u srbski jezik niti u sanskrit, a to nije slučajno, jer i uporedna  lingvistika, kao i ostale nauke, lažima se služe njihove koristi radi.
      Odakle potiče i šta znači ime mjeseca "juni"?

Nekadašnje sazviježđe June, danas je sazviježđe Bik (Taurus), a ime je davano po snazi Sunca u proljeće i u ljeto.

      Sanskritsko "yuni" znači "jedinstvo, spoj, dodir". Ali kakve to ima veze sa imenom mjeseca "juni"? Evo veze: riječ "juni" stara je preko 6,5 hiljada godina i odnosi se na dan godine kad su zima i proljeće bili u jedinstvu istog dana, kad su bili u spoju i dodiru u sazviježđu June prije preko 6000 godina.  Ondašnje sazviježđe June današnje je sazviježđe Bik. Od sredine 4443- 2295. godine stare ere proljeće je nastajalo u sazviježđu Juneta, tj. Bika.


Junac

    Šta je june? June je mladi bik, još punom snagom nezapasan mladi bik, junoša. Pošto je Sunce na prvi dan proljeća ulazilo u sazviježđe Junca, bilo je to mladalačko Sunce, Sunce junoša, jer tek krajem proljeća i početkom ljeta ono je u punoj snazi. 
 
Put Sunca na prvi dan proljeća iz najviše tačke prema tački 0° (današnja linija nebeskog ekvatora) trajao je od 4443. godine stare do 2000. godine nove ere.  Za to vrijeme nebeski ekvator sa tačkom proljetnog ekvinocija pomjerio se kroz tri sazviježđa: sazviježđe Junca (Taurus), Ovna (Aries) i Ribe (Pisces), da bi krajem 2000. godine počeo ulaziti u sazviježđe zlonoše Vodonoše (tačka 0° ).
 
      U naše vrijeme proljeće nastaje 21. marta i tada je Sunce još nejako kao june, a postaje snažno kao bik kad krajem maja uđe u sazviježđe Bika  i najveću snagu zapaše kad se nađe uz samu granicu sa sazviježđem Blizanci (6h) na ljetni solsticij i prvi dan ljeta 21. juna.


No comments: