Thursday, June 25, 2015

TRAČKI HEROJ GERMAN

       U nekim dijelovima Srbije po narodnom kalendaru danas je praznični, neradni dan, Dan Sv. Germana. U džepnom crkvenom kalendaru tog sveca i praznika nema, dakle je za grkoortodoksnu SPC to nevazan svetac sa nevažnim znakom sjećanja.
       Dan Sv. Germana je samo četiri dana iza Vidovdana u naše vrijeme, a pedeseti dan od Djurdjevdana (Jurjevdana). Zar i to nije dokaz da je German solarno božanstvo (na tračanskom i frizijskom "germa" znači "toplota", vrelina"). Dakle je German prije 2000-2500 godina bio frizijsko-tračko solarno božanstvo toplog i vrelog sunca druge polovine proljeća.
       To nam takodje svjedoči da današnji Srba vode porijeklo i od Tračana, jer su, eto dokaza, u narodu, aktivno sačuvano sjećanje na tračku religiju i tračke bogove (od Tračana je Srbima ostala i krsna slava, jer to niko od slovenskih naroda nema).
       Neki istoričari tvrde da su originalni Srbi porijeklom Skiti i kažu da su Skiti grana Huna i da su oni došli na Balkan u vrijeme VI-VII vijeka (doseljavanje Slovena). Skiti su od Gomerovog sina Aškenaza potomci, a starosjedioci Balkana, među kojima su i Tračani, su od Torgarminog sina Tirasa potomci (Aškenaz i Torgama su Gomerovi sinovi, braća).

No comments: