Saturday, June 27, 2015

DOKLE SRBSKO PLJUVANJE PO ISTINI

      Svako ko iz umjetničkog književnog djela (ovdje epska narodna pjesma) gradi sebi istoriju, taj već živi u lažnom mitu i laže sam sebi i laže svima oko sebe. A šta je bilo onda kad je knez Lazar pogazio zakletvu položenu caru Dušanu da će ostati vjeran Dušanovom sinu Urošu, zakonitom nasljedniku Dušanovog prestola i Dušanovog carstva? Lazar je pljunuo na zakletvu, a time pljunuo na Časni krst i pljunuo na Boga u Kog se na koljenima sa rukom na Časnom krstu zakleo i krenuo je protiv carevića Uroša kao i kralj Vukašin. Je li i to Lazarevo opredjeljenje za Nebesko carstvo? Nije, već Lazarevo opredjeljenje za zemaljsko carstvo.
       Je li moguće, kukavni Srbi, da je vama gaženje zakletve koju neko da zaklinjući se Časnim krstom i Svemogućim Bogom u crkvi pred sveštenstvom, vlastelom i narodom, da je vama to čisti um, čisto srce i čista volja? Jeste li vi bolesni i u mozgu i u srcu i duši? Da li ste vi, lažovi i zli učitelji srbski, Božji ili ste Sotonini služitelji? Preispitajte se kome tim svojim lažima služite veličajući izdaju gaženjem zakletve kao izdajnikovu zaslugu za Nebesko carstvo.
       Dokle ćete, vi lažovi crkveni, vi lažovi politički i vi lažovi svjetskih lažova, dokle ćete svojim lažima sluđivati srbski narod? Dokle ćete pljuvati na ljudsku čast i poštenje, dokle ćete pljuvati na ljudsko i viteško čojstvo, dokle ćete pljuvati po istini, po Časnom krstu i po Bogu?
       Ide li narod svjesno za vašim lažima, spasa narodu nema i propašce Srbi i biće izbrisani iz Knjige života i zemaljskog i nebeskog carstva i kao takav nije za žaljenje.
 

No comments: