Monday, June 22, 2015

SVETOVIDOV TROSTRUKI VILNI KRST

      I sinoć sam pratio zalazak Sunca. Vidovdan je bio, najduži dan u godini kad Sunce dostiže svoju najvišu tačku na zenitu sjevernog neba. Prošle godine na isti kalendarski dan Sunce je premašilo tačku svog zalaska za cijelu dužinu Sunca, a juče jedva je dodirnulo tu tačku, što znači da to varira.
       I kad je Sunce zašlo, otišao sam na južnu stranu zgrade. Uz piće i cigaru sjedili smo na balkonu šestog sprata, čekajući neće li u prvi sumrak biti vatromet kao što na isti datum bijaše prošle godine kad su se uz vatromet pojavljivali i UFO-I.

Vilni krst kao Božiji znak mira na petroglifima i na stećcima.
 


Neobična pojava na jugoistočnom nebu u ranim večernjim satima na Vidovdan, 21. juna 2015. godine.
 
       I ne bi vatrometa, ni jedna raketa, ali bijaše drugo čudo nikad viđeno: iz niskog, blago povijenog kruga mraka, koji je dolazio od jugoistočne strane, uobličio se veliki crni krug prečnika oko deset veličina Sunca. To je tačno u pravcu gdje Sunce izlazi na prvi dan zime o zimskom solsticiju.
Iz tog "crnog Sunca" izbilaje su tri duge crne zrake pruzajući se i šireći prema sjeverozapadu skoro do tačke zenita.
       Kad si zbunjen, onda zaboraviš na sve i smeteš se, te se samo čudiš onom što gledaš. I kako je vrijeme prolazilo, nebom se dolazeći mrak polako podizao i "crno Sunce" sa svoja tri crna zraka dizalo se postepeno u vis. Da li je optička varka, ili nešto drugo, ali do tad mračni dio neba ispod znaka postao je plavkast, a i "crno Sunce" sa svojim zrakama postadate plavkasto.
       Komentarisali smo šta te trostruke vile znače: mozda je to predznak rata ili nečeg strašnog? A onda se neko sjeti rune algiz, njenog značenja i trokrakog modernog znaka mira. I tako se odmotavalo rješenje: to je Svetovidov vilasti vilni krst, znak Vidovdana i Božjeg mira (bezbožnici su ovaj znak obrnuli naopačke).
       Sve je to trajalo oko pola sata i za to vrijeme. Tačka pojavljivanja ovog znaka je suprotna tački Sunčevog zalaska, dakle tačno na onom mjestu gdje Sunce izlazi na zimsli solsticij. Tri zrake su proljeće sa istočne, Vidovdan u sredini i ljeto prema zapadnoj strani neba. I tim redom su nestajali: prvo je nestala zraka proljeća koja je bila prema istoku, pa polako nestade srednja, a najduže potraja zraka ljeta.
      Velika je misterija kako to nastane, a da postoji kao fenomen, istinski postoji. Nije svijet ono ni što nam crkva govori, niti je ono šta nam zvanična nauka govori. Svijet je mnogo, mnogo složeniji od toga.

No comments: