Monday, June 8, 2015

POLITIČKO-IDEOLOŠKA REVOLUCIJA

      Biblija Starog i Novog Zavjeta svjedoči da od začetka do uspostavljanje jedne nove religije ljudska društva, koja se zateknu u zoni  nove religije, prolaze kroz revolucionarni svjetovni i duhovni prevrat vođen sljedbenicima nove religije.
      Ubijanje istaknutih i tvrdokornih sljedbenika stare religije nije ništa drugo do uklanjanje političko-ideoloških protivnika suprotne strane.  Nasilno prevođenje u novu vjeru, rušenje svetilišta stare  religije i uklanjanje tragova njihovog postojanja, a sve radi utvrđivanja novog teokratskog vladajućeg sistema. To je odlika religijskih revolucija (jedino stari Rimljani nisu tako činili, nego su stvarali sinkretizam svih religija na svom državnom prostoru).
      Kao primjer tome uzećemo ideološku Francusku buržoasku revoluciju koja je startala sa parolom "Bratstvo, jednakost, sloboda". I šta se desilo? Svjedoci smo da danas nema ni jednakosti, ni bratstva ni slobode , niti je toga ikada bilo nakon te revolucije, nego iz dana u dan po obični narod biva sve gore i gore. Kad se zbog nemilosrdne pljačke naroda nagomila toliko ekonomskih problema da vladajuća oligarhija lako može izgubiti vlast, oni izazovu svjetske ratove.  
      Ili uzmimo hrišćanstvo za primjer: od ozvaničenja hrišćanstva državnom ideologijom  Rimskog carstva desilo se Sedam vaseljenskih sabora: Prvi vaseljenski sabor bio je 325. godine, Sedmi 787. godine, a Osmi vaseljenski sabor biće 2016. godine.
       Zašto su bili potrebni toliki vaseljenski sabori?  Zato što ideološke revolucije mogu da traju vijekovima, a pošto su zasnovane na lažima,  njihove laži  vremenom se razobličavaju i ideologija gubi silu u narodu, te da bi vladajuća oligarhija učvrstila svoje pozicije, povremeno se vrši korigovanje dotične laži, a to korigovanje nije ništa drugo do nova osmišljena laž lažova za jedan budući period vremena.
      Otkud u islamu neprekidni međusobni ratovi muslimana? Zato što se ne slažu po tumačenju samog islama i svaka njihova sekta ima svoju istinu šta je islam i kako se živi islamom.
       Ovdje ćemo pokazati jedan od primjera religijske revolucije od vremena uvođenja hrišćanstva kod Rusa i vidjećemo kako se u Rusiji zatirao stari da bi se učvrstio novi, hrišćanski političko-ideološki poredak:  "Jer nema ništa tajno što neće biti javno; niti bi što sakriveno, a da ne izađe na vidjelo". (Mk. 4,22)
 
 
Iskopavanjima 1999-2000. godine u ruskom manastiru  otkriveni  su stari nagrobni spomenici sa prehriscanskim motivima (Можайский Лужецкий Богородицкий Ферапонтов, Московская обл.; Старо-Симонов монастырь, Москва).
 



 
 
 
 
 Nadgrobnici sa prehrišćanskim simbolima ruskih dvovjeraca i staroobrednika  (13-16. vijek) bili su ukrivenu u temelje kasnijih ortodoksnih ruskih hramova.
 

No comments: