Saturday, June 20, 2015

21. JUN - VIDOVDAN

 Umjetnikov moderni prikaz Svetovida.

       Beli Vid, Sveti Vid ili Svetovid vrhovni je Bog srbske prehrišćanske vjere i pravoslavnih Srba dvovjeraca (krestjana ili krstjana). Svetovid je Bog Sunca i Bog rata, jer je vrelo životvorno Sunce uvijek u ratu sa hladnom i smrtnom tamom.

     Svetovid iz Retre (na glavi Svetovida je sokolovo krilo, a ispod pasa je soko raširenih krila).
 

       Među mnogim kumirima u zatrpanim ruševinama srbskog (slovenskog) hrama u Retri nađen je i kumir Svetovida (druga slika s lijeva):
      “Надписи можно прочитать на обратной стороне, хотя основное слово полностью не сохранилось. На плечах процарапано совершенно чётко: НЕМИЗА.” ( Андреас Готтлиб Маш. Сокровища Ретры// Пер. с немецкого А.А. Бычкова. - М.: ИЦ, "СЛАВА!", 2006.)
       Jedna od slovenskim runama napisana riječ na pomenutom kumiru je riječ "NEMIZA". Sanskritsko "naimisa" znači "trenutan, prolazan i prisutan svakog trenutka". Ko je trenutan, prolazan i prisutan svakog trenutka? To je Bog, Višnji Bog, Svetovid, vrhovni Bog prehrišćanskih i dvovjernih Srba krestjana (Svetovid je kod Srba hristijanizacijom izjednačen sa Hristom, jer je po hrišćanskoj veri Hrist svjetlost svijetu).

4. Svetovid na stećku iz Donje Zgošće (replika).
U najdonjoj sekciji stećka je simbolična predstava susreta proljeća (desno) i ljeta (lijevo) na dan Vidovdana. U srednjoj sekciji među dvanaest postepeno rastućih stupova (mjeseci) na prestolu sa Božjim žezlom u desnoj ruci sjedi Svetovid. I tu je prikazan Vidovdan oličen u liku Svetovida između šest mjeseci od početka zime do kraja proljeća i šest mjeseci od početka ljeta do sljedećeg dana početka zime. U sekciji na vrhu je kuća Vidovdana između kuća zime i proljeća sa jedne, te ljeta i zime sa druge strane. Na kući Vidovdana je Svetovidov soko.
 
       Svetovid se rađa svake godine na zimski solsticij kao Mali Bog Božić Svarožić (kasnije tu ulogu preuzima Isus Hrist kao novorođeno Sunce Pravde). Od svog rođenja Mladi Bog raste i jača ka Bogu proljeća: ka ratniku Jarilu (Jurju). Svetovid je i Bog Radgost, Svetovid je i Perun i Dajbog i Hromi Daba. Svetovid je Kupalo i Stari i Mladi Koledo, jer je sve to Sunce u godišnjim sezonama, a Bog Sunca je Svetovid. Svetovid je Bog znanja i Kreator. Svetovid je Bog Rod i Bog Otac srbskog roda.
       Sanskritsko "lola" znači "krećući, nemirni, nestašni, okrećući". Sanskritsko "lola" je i "munja i plodonosac". Sunce nikad mira nema, uvijek je u pokretu okretanja preko i oko zemlje. Sunce je vatra koja stvara munje, ono je pokretač i oplodna snaga Zemlje. Zbog svih tih osobina Sunce je lola, jer tako i djevojke (ženski princip Zemlje) svoje momke zovu (lola je muški oplodni princip).
Sanskritsko "lela" je ona koja treperi, drhti. To je simbolika Zemlje kao ženskog principa oličena u simbolici boginje Lele (Ljelje), a Sunce je lola Ljeljo, bog plodnosti. Sve to svojim postojanjem potkrepljuju srbska narodna imena Lela, Ljilja, Lelo i zajedničko muško ime "lola".
       Vuk je zabilježio da jelena u Dubrovniku, Hercegovini, Bosni i Baranji zovu "ljeljen", a jelen je u drevna vremena širom svijeta bio simbol Sunca: Ljeljo > ljeljen. Ljeti je običaj paljenja tkz. lila nije ništa drugo do simbolika plodonosnog spajanja elemenata zemlje (drvetove kore) i vatre (Sunca). I ime cvijeća "ljiljan" svojim oblikom i svojom simbolikom upućuje na Sunce Lelu, Ljelju.
       Najjača snaga Svetovidovog Sunca je na ljetni solsticij na prvi danu ljeta i taj dan sa najviše Sunčeve svjetlosti u godini posvećen je Svetom Vidu. To je Vidov dan ili Vidovdan, sutrašnji dan: 21. jun.

Nek je svima srećno sretan Vidovdan!
Slava Višnjem Bogu Svetovidu!

Svetovide, Beli Vide,
Tvoje Sunce nebom ide,
Tvog Svetila svetli roj
Rodio je narod tvoj!

Svetovide, Beli Vide,
Tvog smo Sunca vojska bili,
Od tame se nismo krili,
S tamom smo se borili,
Mrake joj razgonili.

Svetovide, Beli Vide,
Vera naša zastranila,
Tama nas oborila,
Nema mira ni slobode,
Pomozi nam, Vide Rode!

Svetovide, Beli Vide,
Tvoj te narod opet traži,
Svetlošću ga ti osnaži
I povedi narod svoj
U odlučni s tamom boj!

Svetovide, Beli Vide,
Plamenoga mača paši,
Belovitog konja jaši,
I zastavu svoju razvij,
Te zapadu tamu razbij!

Svetovide, Beli Vide,
Na četiri sveta strane
Neka tvoje oko grane,
Oštru Sunca šalji zraku
Nek sažeže koren mraku!

Svetovide, Beli Vide,
U naša se srca vrati,
Povedi nas do slobode,
Svetovide, Vide Rode!

No comments: