Friday, May 22, 2015

PETROGLIF I ASTRONOMIJA

Indijanski petroglif (Sego Canyon, Utah, USA).
 
       Na ovom petroglifu je trostruki krst na kojem je šematski prikaz godine.
U dnu na malom krstu je zimski solsticij sa danom kad jesen prelazi u zimu: na maloj poprečnoj liniji krsta jesen je prikazana lijevo, a zima desno. ...
       Od zimskog solsticija Sunce se penje ka plavoj poprečnoj liniji drugog krsta: to je nebeski ekvator u pravcu istok-zapad i tu su proljetni (desno) i jesenji ekvinocij (lijevo).
       Od nebeskog ekvatora Sunce se dize sjeverno sve do dana ljetnjeg solsticija i prvog dana ljeta i to se dešava na poprečnoj liniji trećeg krsta u vrhu.
       Jedan rog na tački u vrhu je simboli Sunčevog penjanja jednom stranom vertikalne linije (vrijeme zime i proljeća), a drugi rog je znak Sunčevog silaska niz pravac te linije (vrijeme ljeta i jeseni). To su dva puta po pola godine.
       Po vertikalnoj liniji, koja je simbol Sunčevog penjanja od juga ka sjeveru i njegovog silaska od sjevera ka jugu, od vrha do dna nalazi se sedam markiranih tački. Evo šta prestavljaju te tačke: godina ima 365,242 dana. Pošto Sunce u toku jedne godine prođe kroz te tačke, podijelićemo dane godine na sedam dijelova:
                                          365,242 : 7 = 52,17742857
Rezultat 52,17742857 je broj sedmica (nedjelja) u jednoj godini. To je punih 52 nedjelje sa po sedam dana što iznosi 364 dana, a ostatak od 0,17742857 je 1,242 dana za punu godinu od 365,242 dana i 1,242 dana je odstupanje ove šeme od pune godine.
       Ono što je interesantno jeste tačka obilježena malom poprečnom linijom iznad krsta u dnu. Tom linijom ova tačka je posebno naglašena i pridaje joj se još neko značenje. Po srbskom narodnom kalendaru to je Mitrovdan, posljednja tačka sunčanih jesenjih dana, završetak tkz. miholjskog ljeta, koje je u Sjevernoj Americi poznato pod imenom "indijansko ljeto".

No comments: