Tuesday, May 12, 2015

NA IKONI JE SVAROŽIĆ IZA SVETOG ĐORĐA

Sveti Đorđe  sa dječakom.

       Na nekim srednjevijekovnim ikonama iz Svetog Đorđa na konju sjedi dječak koji božanskim pićem krijepi i snaži Đorđa. Mnogi su pokušavali odgonetnuti ko je taj dječak, ali tačan odgovor niko nije svojom sigurnošću potvrdio, već su svi svoje mišljenje navodili kao moguće rješenje ove zagonetke.

     Zaista, ko je dječak iza Svetog Đorđa? Odgovor na to pitanje daje nam predstava Svetog Đorđa na oltarskom krstu jedne crkve iz 15. vijeka u gruzijskom gradu Čhari (desno na gornjoj slici), Museum of Georgian Art, Tbilisi, Georgia).
 
Sumerski pečat, indijanski petroglif, motivi na stećcima i detalj ikone sa oltarskom krsta.
 
      Na ovoj ikoni dječak iza Đorđa ima kapu za kićankom (čuperkom), a to je univerzalni motiv na predstavama solarnih božanstava od Sumera, preko drevne Indije, keltskog novca, petroglifa američkih Indijanaca i stećaka. To ćemo dokazati prikazima istih motiva iz različitih vremena i različitih dijelova svijeta.

      Na slici u vhu je sumerski pečat i tu je mlado božanstvo sa "čuperkom" (2500-2000 god. st. ere). U sredini lijevo je petroglif američkih Indijanaca, a do njega je motiv na stećaku na kojem vidimo Peruna kako ubija medvjeda Velesa. Ispod predstave Peruna je drugi motiv na stećku: solarno božanstvo sa cvijetom života u ruci. U dnu slike je dječak iza Đorđa sa oltarskog krsta u Gruziji.

      Ko je dječak iza Svetog Đorđa?

     Pošto znamo da je hrišćanski Sveti Đorđe preuzeo ulogu slovenskog boga rata i proljeća Jarila (Jurja, srbskog Đorđa), dječak koji sjedi iza Đorđa i krijepi Đorđa snagom božanskog pića je Svarožić. Nije to nikakav "dječak iz Mitilene".

      Svarožić je Mali Božić, sin Svarogov koji se rađa na zimski solsticij i prvi dan zime. Od tog dana mlado i nejako Sunce Svarožić raste u Suncu proljeća i tako Svarožićeva snaga postaje snaga Jarila (Jurja), tj. Svarožič je dao snagu Jurju. To je simbolika dječaka koji krijepi Đorđa snagom božanskog pića: dječak iza Svetog Đorđa je Svarožić i to je u hrišćansku ikonografiju ušlo iz ruskog i srbskog dvovjernog hrišćanstva.

No comments: