Tuesday, May 12, 2015

VERO MOJA, KO TE UBI, RECI, UBIŠE ME SA OLTARA ŽRECI

     
 
      "Ali zmija beše lukava mimo sve zveri poljske, koje stvori Gospod Bog; pa reče ženi: 'Je li istina da je Bog kazao da ne jedete sa svakog drveta u vrtu?'
      A žena reče zmiji: 'Mi jedemo rod sa svakog drveta u vrtu, samo rod s onog drveta usred vrta, kazao je Bog, ne jedite i ne dirajte u nj, da ne umrete.'
       A zmija reče ženi: 'Nećete vi umreti, nego zna Bog da će vam se u onaj dan kad okusite s njega otvoriti oči, pa ćete postati kao bogovi i znati šta je dobro šta li zlo."
       I žena videći da je rod na drvetu dobar za jelo i da ga je milina gledati i da je drvo vrlo drago radi znanja, uzabra rod s njega i okusi, pa dade i mužu svom, te i on okusi.'
       Zašto se Eva prevarila i poslušala zmiju? Zato jer je pomislila da im Bog nije sve detaljno kazao u vezi sa plodom od drveta znanja dobra zla i da je zmija to detaljnije ispričala. I tako je čovjek sebi odabrao prvog posrednika između sebe i Boga i tako je đavo postao prvi posrednik između covjeka i Boga.
       Ova biblijska priča, bila ona zasnovana na stvarnom događaju ili imala preneseno alegorijsko značenje, ima jednu veliku sudbonosnu vjersku poruku čovjeku, jedno veliko naravoučnije: ne postavljaj sebi posrednika između Boga i sebe i ne slušaj posrednika između Boga i sebe, već samo Boga slušaj i samo s Njim budi u duhovnoj vezi i samo Njemu u poslušanju budi i ostani:
      “Nemoj imati drugih bogova uza me. Ne gradi sebi lika rezana niti kakve slike od onoga što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi ispod zemlje. Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj,..." (5 Moj.7-8)
       Na nebu su anđeli, dakle im se nemoj klanjati niti im služiti; na zemlji su ljudi, dakle im se nemoj klanjati niti im služiti, nemoj imati drugih bogova osim Gospoda Boga.
       Uzmimo za primjer tri avramske vjere: u judaizmu prvi posrednik između Boga i ljudi bijaše Mojsije koji rukopoloži sveštenika Arona. Ta uloga posrednika preko rukopoloženja poslije pređe ne sveštenike levite. I u šta se pretvorio judaizam znamo po Hristovim prekornim riječima farisejima i sadukejima: u Hristovo vrijeme judaizma je kao vjera u Boga totalno obezbožen upravo preko sveštenika koji su strogo čuvali i ispunjavali formalnu zakonsku normu, ali su u svojim dušama i djelima života izgubili svaku vezu sa Bogom.
       Uzmimo hrišćanstvo za primjer: u početku su se hrišćani odricali od svojih imanja radi vjere, a kad hrišćanstvo postade državna rimska vjera, počeše vođe hrišćana da gomilaju i zgrču imanja otimajući od nehrišćana, otimaju od "jeretika" i otimahu jedni od drugih. To otimanje od ranog feudalizma feudalizma preraste u opšte porobljavanje, jer su feudalci sa kraljevima i carevima svu zemlju proglasili svojom, a obični hrišćanski narod postade samo radna snaga na njihovoj zemlji. I crkva dobi svoja imanja, desetine sela postadoše jedne parohijske crkve imanje. Pa poče hrišćanska crkva svoje glavne svjetovne i crkvene vođe proglašavati svecima i i natjeraše i naučiše jadne ljude da se preko tih svetaca obraćaju Bogu i crkvene Službe počeše svecima da pišu i u crkvama ih čine. A Bog reče: "Nemoj im se klanjati niti im služiti."
       I od silnog mnoštva svetaca zaboraviše hrišćani Boga i počeše da se mole i služe svecima moleći ih da se oni za njih zauzmu kod Boga. To je duhovna vjerska korupcija, duhovno podmićivanje. Tako ta korupcija kod Srba prevlada na krsnim slavama: nekadašnji Srbi slavili su Slavu Božju, a današnji Srbi preko crkve počeše da slave "svoje zaštitnike" svece i anđele. Ode Bog iz srca Srba u drugi plan, a prvo mjesto zauzeše sveci i anđeli.
       Ima u Knjizi Danilovoj dokaz ko jedini sve čuje i ko jedini sve vidi: nakon tronedeljnog posta i molive jedan anđeo dolazi Danilu sa riječima:
       "Danilo, mili čoveče! Slušaj reči koje ću ti kazati, i stani pravo, jer sam sada poslan k tebi. I kad mi reče tu reč, ustah drhćući. I reče mi: 'Ne boj se, Danilo, jer prvog dana kad si upravio srce svoje da razumevaš i da mučiš sebe pred Bogom svojim, uslišene biše reči tvoje, i ja dođoh tvojih reči radi." (Dan.10,11-12)
       Od koga je poslan anđeo? Poslan je od Onog kome je Danilo tri nedjelje postom i molitvom upravio svoje srce. A kome je Danilo tri nedjelje postom i molitvom upravio svoje srce? Bogu ili ovom anđelu? Bogu naravno i Bog je čuo Danila i Bog salje anđela Danilu.
       A gdje piše da sveci i anđeli čuju molitve vjernika? Jesu li sveci i anđeli svevideći kao i Bog i sve čuju kao i Bog? Ima li traga tome u Bibliji i postoji li o tome dogmat crkve? Nema ni traga u Bibliji, niti postoji dogmat u crkvi, sve je to samovoljna izmišljotina i laž sveštenstva naturena čovjeku radi izvrtanja vjere u Boga i kidanja čovjekove lične veze sa Bogom, radi svešteničkog otimanja čovjeka od Boga i Boga od čovjeka.
       Kod muslimana je vjera u posredništvo čovjeka Muhameda između vjernika i Boga temelj islama.
       Teško svakom čovjeku koji se Bogu svojim srcem i umom ne obraća lično, koji Boga Oca ne zove sam svojim glasom, već sebi za posrednika sa Bogom odabire čovjeka ili andjela, jer je time taj čovjek već izgubio svoju vezu sa Bogom.
      I da zavrsimo priču stihovima Nikolaja Velimirovića:
                                           "Vero moja, ko te ubi, reci!
                                             -Ubi
še me sa oltara žreci!"

No comments: