Tuesday, April 14, 2015

NEPOZNATI NOVČIĆ, ZODIJAK I SLOVO K

Krug zodijaka  
 
 
Dvanaest znakova zodijaka na bronzanom novcu nađenom u iskopavanju 1931. godine u mjestu Rapalo u Italiji (Liguria, Rapallo, Italy). Rapalo je mali gradic na obali mora  u zapadnom dijelu sjeverne Italije. 
 
      Nađeni novčić sa zodijakom nema opisa o porijeklu i vremenu. Prava linija je pravac nebeskog ekvatora istok-zapad, a crvena linija je pravac sjever-jug: sjeverno je ljetni solsticij u sazviježđu Blizanci, a zimski solsticij je u sazviježđu Strijelca. Između pravaca ovih linija su godišnja doba sa po tri mjeseca dužine. 
      Proljetni ekvinocij i prvi dan proljeća je u današnjem znaku Ribe (pravac plave linije istočno), te iz tog znaka izlazi Sunčeva spirala ka centru novčića (po tome se vidi da je velika važnost pridavana proljeću).
      Jesen je nastajala na zapadnom dijelu pravca plave linije i to je danas znak Djevice (jesenji ekvinocij obilježen je horizontalnim krstom.
      Po mjestu nastanka proljeća i jeseni znamo da je novčić iz vremena pred kraj stare i početka nove ere, jer je od sredine drugog vijeka stare ere proljeće počelo nastajati u znaku Ribe.
      Očito je da su nazivi ovih zodijačkih znakova kod naroda i vlasnika novca drugačji nego li danas, jer su i njihovi simboli drugačiji od današnjih, te znak Ribe  uopšte ne liči na ribu (današnjim simbolima jedino su slični znakovi Vodolije, Bika i Škorpiona). Znak Bika prikazan je skoro isto kao što se prikazuje i danas.
    Iznad znaka Ribe je znak Ovna obilježen krugom O i znakom B sto asocira na ćirilićna slova OB u riječi OBAH (OVAN).
     Ono što je ovdje vrlo zanimljivo jeste znak sazviježđa Strijelca: horizontalno slovo K sa krstom u sredini i kao što rekosmo to je zimski solsticij sa prvim danom zime. Skoro isti takav znak imamo na jednom stećku, ali na stećku ovaj znak predstavlja vrijeme ljeta i boga Kupala, jer je u vrhu "krova" stećka i tako označava vrh Sunčevog zenita na ljetni solsticij i prvi dan ljeta (slika ispod).
 
Znak slova K sa krstom  nalazimo i na stećcima kao motiv u korijenu rodne loze Sunčevog drveta života (klikni na sliku radi uvećanja).
 
Još jedan drevni horoskop sa znakom K (porijeklo, mjesto i vrijeme nastanka horoskopa  autoru ovih redova je nepoznato).
 
     Šta dakle predstavlja  slovo K sa krstom kao znak Strijelca na ovom novčiću sa krugom zodijaka? Predstavlja boga Koleda, srbskog prehrišćanskog boga kraja stare i početkom nove kalendarske godine: stari Koledo umire završetkom stare, a mladi Koledo (Svarožić) rađa se početkom nove kalendarske godine i mladog Koleda Svarožića predstavlja onaj krst u slovu K. To je Svarožićev krst, koji postoji  na mnogim stećcima. Svarožić je zimsko Sunce nakon zimskog solsticija i prvog dana zime  i  ono raste jačajući ka proljetnom Jarilu (Jurju) i ljetnom Kupalu (Svetovidu).
    Otkud ovaj novčić na zapadnom dijelu sjeverne Italije? Može biti dio ratnog plijena sa keltskog (srbskog) Balkana ili Panonije, ili ga je tu sa sobom donio neki rimski legionar porijeklom sa navedenog područja. Ko će to znati, ali je prava šteta što se ne zna šta je prikazano na drugoj strani novčića, jer bi time sve bilo jasno. 

No comments: