Monday, April 20, 2015

MISTERIJA HRAMA NA CRKVINAMA KOD GRADA ILIJA U CRNOJ GORI

Crkvina na brdu kod Homerovog grada Ilija (fotografije preuzete sa Facebook-grupe "Crna Gora - Homerova kolijevka" Novaka Andesilića).
 
Na  lokaciji zvana Crkvina nalaze se temelji nekog drevnog hrama (premjerio Novak Andesilić pomoću mjerača na Google Earth).
 
 Po Google Earth mjerama ugao koji zatvara linija istoka sa punom linijom zida je 37,5 stepeni.
 
Crvenom linijom markirani dio zida sa pravcom istoka zatvara ugao od 24 stepena.
  
Ulaz u hram bio je iz portal sa zapadne strane hrama.
 
    U portalu su bila dva stupa (crveni kružići) isto kao u portalu Solomonovog hrama u Jerusalimu. Iz portal u brod hrama vodile su stepenice sa osam-devet stepenika, što znaci da je visina od tla do nivoa patosa u brodu hrama bilo oko 1,60 - 1,80 metara. Iz broda se uz četiri stepenika ulazilo u Svetinju nad svetinjama (oltarski dio hrama).
    Svetinja nad svetinjama (oltarski dio) ima specifičan srcolik izgled podijeljen na četiri dijela sa krstom po sredini. To otkriva vjersku namjenu hrama: to je hram Sunca i ta četiri dijela oko krsta su četiri godišnja doba (dva iznad i dva ispod poprečne linije krsta). Ispred oltarskog  dijela markirana je svastika.
     I sad dolazimo do glavnih pitanja: ko je i kad gradio ovaj hram i da li je hram u ono vrijeme bio okrenut u pravcu zapad-istok, te ga neka elementarna sila skupa sa tlom usmjerila u sadašnji pravac jugoistoka?
     Pošto je zimski solsticij na 23,5 stepeni jugoistočno od tačne linije istoka, to bi moglo da znači da je ovaj hram bio posvećen bogu zimskog solsticija kao što je to bio Svarozic kod prehrišćanskih Srba, ali oltarski krst svjedoči protiv toga, jer krstom se uvijek prikazuju pravi pravci strana svijeta i poprečna linija krsta uvijek  je simbol nebeskog ekvatora, a vertikalna linija usmjerena je u pravcu Zemljinih polova sjever-jug. Pogledajmo još jednom pravac hrama i pravac krsta u oltaru!
 
Ugao AB isti je kao i ugao istok-zapad: oko 37,5 stepeni.
 
    I poprečna linija oltarskog krsta usmjerena je ka jugoistoku kao i hram. Šta to znači? To znači da je i ovaj krst u oltaru nekad davno bio usmjeren tačno u pravcu istok-zapad i da je i hram bio postavljen u tom pravcu. Tako je bio postavljen Solomonov hram, tako su postavljana prehrišćanska svetilišta, tako se i danas postavljaju pravoslavni hramovi.
    Šta i kakva sila je zakrenula brdo sa hramom, odnosno šta je pomjerilo osu Zemlje za oko 37,5 stepeni? Da li se to dogodilo u jednom momentu, ili je to bio dugogodišnji proces? Da bismo znali odgovor na ova pitanja, prvo je potrebno tačno premjeriti hram i tačno izmjeriti njegov ugao u odnosu na današnji pravac linije istoka i ugao krsta u dnosu na današnji pravac sjever-jug.

No comments: