Tuesday, March 10, 2015

POSTOJI LI PRAVOSLAVNI KRST

Vrste krstova
 
  
"Pravoslavni krst" (neki u svom kvazi Srbovanju već počeše da ga nazivaju "svetosavski krst").
 
     U posljednjih 50-tak godina kod Srba vjernika SPC uvrijezilo se mišljenje o postojanju  srbskog pravoslavnog krsta kao specifičnog krsta srbskog "svetosavskog" pravoslavlja. Međutim, to uopšte nije tačno, jer ta vrsta krsta kod Srba u upotrebi tek od druge polovine 19. vijeka.To je tkz. krst sa ispupčenjima (Budded Cross, Botonee Cross) u heraldici poznat i kao apostolski, katedralni ili trolisni krst (trolist je simbol Svete Trojice).
      Na stećcima srednjeg vijeka uopste nema originalnih trolisnih krstova.
 
Srednjevijekovni trolisni krstovi na stećcima su trolistovi od stilizovanog ćirilićnog slova C oko krsta i skupa sa upisanim krstom  na krakovima krsta simboli su tri mjeseca trajanja godišnjih doba (centralni dio krsta pripada Suncu).
 
Trolisni krst na stećku druge polovine 19. vijeka.
 
 
Trolisnih krstova nema ni na srednjevijekovnim freskama (lijevo je Stefan Prvovjenčani sa maketom Dečana, a desno Kralj Milutin sa maketom Gračanice).
 
      I tako u mnoštvu srbskih zabluda i laži u lažnom srbovanju pridodata je još jedna srbska zabluda i laž o postojanju izvornog srbskog pravoslavnog krsta, kojeg, da bi mu podigli srbski ugled, počese nazivati svetosavskim krstom.


No comments: