Sunday, February 1, 2015

SRETENJE

     
Sretenje je dan simbol susreta zime i proljeća.

      Srbsko narodno vjerovanje je da se na SRETENJE (BOGOSRETENIJE) susreću zima i proljeće i ako tog dana bude padanja kažu da će zima biti duga, a ako bude sunčano onda će biti rano proljeće.
       Praznik SRETENJE u hrišćanskoj crkvi slavi se 2. februara julijanskog kalendara, 40. dan od Božića. Hrišćanska crkva govori da je SRETENJE uspomena na 40. dan od Hristovog rođenja kad je, kažu,  po Mojsijevom judejskom zakonu Bogorodica morala odnijeti Isusa u hram, posvetiti ga Bogu i radi svog očišćenja dati sveštenicima jagnje,  golupče ili grlicu da prinesu krvnu žrtvu na oltar. 
      Božić je 25. decembra julijanskog kalendara. Tog 25. decembra početkom hrišćanske ere bio je zimski solsticij i prvi dan zime. Tada su prehrišćanski Srbi slavili rodjenje Malog Boga Božića Svarožića, a hrišćanska crkva u taj dan postavila je rođenje Isusa Hrista. 
     E sad pogledajmo ovo: pošto se kroz julijanski kalendar svakih 128 godina Sunce pomijera za jedan dan unaprijed (na niži datum) danas zimski solsticij i prvi dan zime pada na 9. decembar julijanskog ili na 22. decembar gregorijanskog kalendara. Crkva je SRETENJE kao svoj praznik ozvaničila  sredinom 6. vijeka u vrijeme  rimskog cara Justinijana, kad se zimski solsticij sa 25. decembra već bio pomjerio na na peti dan ispred tog dana, sto znači da je sredinom 6. vijeka zimski solsticij i prvi dan zime bio 20. decembara julijanskog kalendara. Od dana tog zimskog solsticija 20. decembra do Sretenja 2. februara je 45 dana i u to vrijeme bila je to sredina zime, jer je tada od SRETENIJA do kraja zime preostajalo jos 45 dana (u naše vrijeme  45. dan od pocetka zime je 4. februar greg. ili 22. januar julij. kalendara). I kao dan sredine zime, vidimo da je i SRETENJE bio vremenski praznik srbskog prehrišćanskog kalendara. Pa se pitam: da li bi hrišćanstvo uopšte postalo da nije bilo srbske prehrišćanske vjere iz koje je hrišćanstvo kopirano?
       Ako uzmemo stari srbski prehrišćanski kalendar sa 4. februarom kao danom SRETENJA, pogledajmo kako danas stoje nebeske kalendarske prilike:

Današnji prirodni srbski kalendar: u sredini jeseni je MITROVDAN (žuta boja), u sredini zime je SRETENJE, u sredini proljeća je JURJEVDAN (zelena boja), u sredini ljeta je MIROROSNA MARIJA (crena boja). Treba napomenuti da se sa praznikom MIRONOSNA MARIJA zavrsava ciklus VREMENSKIH SVETACA.

      Iduće 2016. godine je Osmi vaseljenski sabor i prelazak ortodoksnih crkava na papski gregorijanski kalendar i sve ovo biće poništeno. Prirodna zbivanja srbskog narodnog kalendara opominju Srbe da ne odbacuju julijanski kalendar, jer im je BOŽJI ZNAK VREMENA.

No comments: