Friday, February 6, 2015

RAZLIKE IZMEĐU KRUGA I KOLA

      Otkud i kako je pored riječi KOLO u srbskom jeziku nastala riječ KRUG? Prvo da zavirimo u etimološki rječnik uz slikovnu predstavu onoga što se u odrednici tumači:

Koruga

      koruğa f (Lika) ‘naprava od drveta poput gobelje (služi za mlin, oko koga se meće da brašno ne odlazi okolo naokolo u rasap ili okoliš, mlinarski termin)’. Bit će možda od galske izvedenice carruca (leksički relikt od govora kelto-ilirskih Japoda ?), od carrus 'kolo'; -uga mjesto -uca je prema hrv.-srp. augmentativnom sufiksu -uga (tip jaruga pored jarak).” (P. Skok, Etimologijski rječnik hrvatskoga i srpskoga jezika, JAZU, Zagreb, 1971)

Nabori

      "ruga f (Šulek, latinizam ?) 'nábor'. Pridjev rugan (zacijelo part. perf. pas?, Belostenec) 'rudast, frkán' (upór. frkat ŽK 'savijati'. Denominal na -ati rugati, -am impf. (Belostenec, oltiđi, Kanižlić, Krmpotić, Kurelac) 'nabírati, kovrčiti, uvijati'. Od lat. > tal. rūga, rugare." (P. Skok, Etimologijski rječnik hrvatskoga i srpskoga jezika) 

Slova KR grade ugal (ugao).

      Riječ KRUG grade četiri glasa: K-R-U-G. Dakle su tu četiri glasa sa četiri slova. Pogledajmo rasenska (etrurska) slova K i R. Vidimo da su slova K i R naborana, savijena. Riječ KRUG je jednosložna sa samo jednim samoglasnikam U, koji je izgovorom vezan za glas G: UG. Šta je UG? UG je korijen riječi UGAO, a UGAO je prostor koji zatvaraju dvije poluprave linije:

Ugao 

      I sad pogledajmo: 
KR-UG
K-RUG 
RUGA
KORUGA

KR = KRIVE linije koje čine UGAO: KRUGAO 

      Iz ovog se vidi je da prvobitno KRUG bio samo dio onoga što danas nazivamo KRUG, samo jedan UGAO koji je poslije kao mjera u geometriji nazvan STEPEN(IK) i u jednop punom KOLU ima 360 (KR)UGLOVA ili stepeni.
      Slovo O je KRUG,  ali ono što je graničnom linijom potpuno OKRUŽENO naziva se OKRUG, tj. O oko cijelog KRUGA. KRUG je samo skraćeni naziv riječi OKRUG.

Kolo (točak).

   U čemu je razlika između KOLA i KRUGA? KOLO je KRETANJE, ROTACIJA, DINAMIČNOST bilo na zemlji, bilo na nebu,  jer je KOLO geometrijsko tijelo (zato se KOLO zove i TOČAK, jer je TOK neprekidno kretanje), dok je OKRUG, odnosno KRUG, NEPOKRETAN, FIKSIRAN i STATIČAN jer je samo geometrijska slika. 
      KOLO nije KRUGNO, nije KRUŽNO, jer kao takvo ne bi bilo potpuno cijelo (kružni su samo dijelovi kola), nego je KOLO potpuno OKRUGLO kao slovo O.

No comments: