Monday, February 2, 2015

BOG JE JEDAN I NEPROMIJENLJIV, A ZVANIČNE VJERE SU IDEOLOGIJE VLADAJUĆE OLIGARHIJE

Bog sa četiri strane svijeta, četiri godišnja doba, četiri elementa ovog svijeta i i četiri kosmičke sile koje održavaju kosmos (vinčanska kultura).

 
Antropomorfni prikaz tame i svjetla, mraka i vatre, noći i dana, minusa i plusa, hladnog i toplog, zla i dobra... (vinčanska figurina i petroglif američkih Indijanaca).

 
Molitveno uvijek okrenuti istoku ka izlasku Sunca lijeva strana tijela simbolično pripada sjeveru, a kad sunce izlazi i kreće se sjeverno od nebeskog ekvatora, tad je doba proljeća i ljeta, doba radjanja, hrane, rasta i života. Zato je dijete prikazano kako sisa lijevu sisu (Vinča i Egipat).

 
Nekad smo je zvali  Danica i Vida, danas kažemo "Venera", a kako su je Vinčanci zvali, to ne znamo (lijevo). Da je često  volila pozirati u istoj pozi svjedoči  Ištar  sa desne strane (1000 god. st. ere, Sirija).


  

 

 
Solarni simboli na vinčanskoj figurini, petroglifi američkih Indijanaca i motivi na stećku.

 
Ljetni solsticij na oltarima proljeća i ljeta (Tripoljska kultura, lijevo i prekolumbovski indijanski petroglif  u Venecueli).

Isus Hrist kao Bog Sunca i vremena (šest prstiju jedne i šest druge ruke simboli su šest mjeseci boravka Sunca iznad i šest mjeseci ispod nebeskog ekvatora).

No comments: